۱۳۹۰ مهر ۱۸, دوشنبه
گذرگاه غول ها
افسانه هاي زيادي درباره ساخته شدن جزيره جاينت کازوي به دست غول ها بين مردم ايرلند وجود دارد
مکان هاي ناشناخته زيادي وجود دارد؛ جزيره جاينت کازوي هم يکي از اين مکان هاي ناشناخته است؛ جزيره اي پر رمز و راز با ظاهري عجيب که کنار ساحل افسانه اي آنتريم در ايرلند قرار گرفته است؛ اين مکان شگفت انگيز به خاطر آتشفشاني بودن کوهستاني که در نزديکي اش قرار داشت سال هاي سال ناشناخته باقي مانده بود چرا که مردم محل تا مدت ها از رفتن به آنجا مي ترسيدند.
امروزه تعداد زيادي بازديد کننده از سراسر دنيا به جزيره جاينت کازوي سر مي زنند و کيلومترها راه را پاي پياده روي ستون هاي سنگي طي مي کنند تا به ساحل زيباي جزيره برسند؛ گردشگران علاقه مند مدعي اند که اين مکان ديدني از نظر زيبايي هيچ چيز کمتر از کوه اورست يا جنگل رد وود کاليفرنيا ندارد. جزيره جاينت کازوي به معني گذرگاه غول است و در سه کيلومتري دهکده با شمايلز و در مجموعه شهرهاي آنتريم واقع در ايرلند شمالي قرار گرفته و از 40 هزار ستون سنگي تشکيل شده؛ ستون هاي سنگي اي که شکل عجيب و غريبي به اين جزيره داده اند. با بررسي هاي به عمل آمده توسط زمين شناسان و محققان، مشخص شده است که علت اصلي پيدايش اين ستون ها فوران بيش از حد آتشفشان در اين منطقه بوده و به همين دليل جنس اين ستون ها هم از سنگ هاي آتشفشاني است. در سال 1986 اين جزيره از طرف سازمان يونسکو به عنوان مکاني باستاني و تاريخي معرفي شد و سازمان محيط زيست ايرلند شمالي هم در سال 1987 اين مکان را جزء ميراث ملي ايرلند اعلام کرد. در سال 2005 در يک نظرسنجي راديويي جزيره کازوي در انگلستان چهارمين مورد از عجايب هفتگانه اعلام شد. ستون هاي اين جزيره شگفت انگيز از روي کوه شروع شده اند؛ يعني دامنه کوه ها هم از اين ستون ها تشکيل شده است و بعد از آن، اين سنگ ها و ستون هاي چند ضلعي تا لبه دريا ادامه پيدا کرده و داخل آب ناپديد شده اند. بيشتر اين ستون ها به شکل شش ضلعي هستند اما بين آنها ستون هاي چهار، پنج، هفت و هشت ضلعي هم ديده مي شود. ارتفاع بلندترين ستون ها حدود 12 متر است و مسافتي که گدازه هاي آتشفشاني طي کرده اند و اين ستون ها را ساخته اند هم به 28 متر مي رسد. امروزه اين مکان به عنوان يکي از بزرگ ترين محل هاي جذب گردشگر در ايرلند شمالي به شمار مي رود.
پيدايش جزيره
حدود 50 تا 60 ميليون سال پيش در دوره زمين شناسي پالئوژن، آتشفشان هاي اطراف شهر انتريم بسيار فعال بودند؛ طوري که گاهي اوقات حتي چند بار در روز فوران مي کردند و گدازه هاي آن روي خاک هاي آهکي جزيره راه افتاده و مساحت زيادي از زمين هاي اطراف را مي پوشاند. به مرور زمان اين گدازه ها روي زمين حرکت مي کردند، شکاف هايي را که در اثر فوران هاي قبلي ايجاد شده بود مي پوشاندند و در تمامي شکستگي ها رسوخ مي کردند. بعد از خنک شدن دوباره بر اثر انقباض کوچک تر شده و دوباره بين آنها شکاف به وجود مي آمد. به خاطر فعاليت بيش از اندازه آتشفشان ها در اين جزيره، ضخامت زمين بر اثر انباشتگي گدازه ها روز به روز بيشتر مي شد و شکاف هايي که به صورت چند ضلعي ايجاد شده بودند کم کم به ستون هاي بزرگي تبديل مي شدند. خنک شدن گدازه ها در هر شکاف حدود هفت روز طول مي کشيد. بعد از گذشت چند سال فوران آتشفشان در اين منطقه کمتر و کمتر شد تا اينکه بالاخره فعاليتش تمام و خاموش شد؛ اما نتيجه آن به وجود آمدن جزيره اي زيبا با اشکالي شگفت انگيز بود.
گذرگاه غول ها
افسانه غول ها
افسانه هاي زيادي در مورد اينکه چرا اسم اين جزيره گذرگاه غول ها گذاشته شده بين مردم ايرلند شنيده مي شود؛ بيشتر اين افسانه ها درباره يکي از مبارزان مشهور اين کشور به نام فيون مک کول است. آنها معتقدند که فيون براي اينکه بتواند به اسکاتلند برود و با بزرگ ترين دشمن خود که غولي بزرگ به نام بنان دونر بود بجنگد تصميم گرفت پلي در اين جزيره بسازد ولي به دلايلي نامعلوم پل نيمه کاره ماند. به عقيده اين گروه، اين ستون هاي سنگي پايه هاي همان پل هستند! در افسانه ديگري آمده است فيون قبل از رفتن به اسکاتلند به خواب مي رود و بنان دونر، غول بزرگ که مي خواست فيون را شکست بدهد خودش تصميم مي گيرد که به سراغ او بيايد. اما همسر فيون براي محافظت، او را با يک پتو مي پوشاند اما وقتي بنان دونر او را مي بيند فوراً مي شناسد و تصميم مي گيرد او را به قتل برساند که ناگهان فيون بيدار مي شود و به سمت کوه هاي آتشفشاني فرار مي کند و در آنجا مخفي مي شود اما به خاطر اينکه راه بازگشت را گم مي کند تصميم به ساخت پلي از روي کوه مي گيرد تا بتواند از آنجا دوباره به شهر بازگردد. اين افسانه ها به خاطر وجود غاري در جزيره که گويا شخصي در گذشته هاي خيلي دور در آنجا زندگي مي کرده به وجود آمده اند. عده اي از مردم هم معتقدند که اين ستون ها توسط غول ها ساخته شده اند. همين افسانه ها باعث شده اند که پاي گردشگران زيادي به اين جزيره باز شود.
کشف جزيره
جزيره کازوي در سال 1963 توسط سر ريچارد بارکلي استاد دانشگاه تيرينيتي دوبلين کشف شد؛ ريچارد بارکلي با ارسال نامه اي به انجمن سلطنتي خواستار ثبت اين جزيره شد. البته قبل از آن شخصي به نام بيشاپ در حدود يک سال قبل کازوي را کشف کرده بود ولي اقدامي براي ثبت آن انجام نداده بود. گرچه اين جزيره از سال ها قبل مورد توجه مردم بود طوري که در سال 1739 هنرمند ايرلندي به نام سوسانا دراي نقاشي هاي آبرنگي بي نظيري از مناظر زيباي اين جزيره کشيد که جايزه اول مسابقات نقاشي سراسري ايرلند در سال 1740 را از آن خود کرد. چند سال بعد در سال 1765 دراي تيم فرانسوي 12 نفره خود را به کازوي فرستاد تا آنها هم از اين مناظر الگو بگيرند؛ اعضاي اين تيم از نقاشي هاي خود کتابي تهيه کرده و در سال 1768 به چاپ رساندند.
قدم زدن روي جزيره اسرارآميز
اولين باري که بازديد کنندگان به اين جزيره پا گذاشتند در اواخر قرن نوزدهم ميلادي بود يعني دقيقاً بعد از افتتاح ترامواي جزيره کازوي و بعد از آن اين مکان به منبعي براي کسب درآمد محلي ها تبديل شد. از آن زمان تاکنون بازديدکنندگان مي توانند روي اين ستون هاي آتشفشاني قدم زده و بعد از گذراندن 805 متر از ورودي جزيره به کناره دريا برسند.
البته تا اوايل قرن بيستم که آخرين بناهاي ساخته شده در اين جزيره تخريب شدند و مهندسين براي نوسازي بناها به آنجا رفتند بازديدکننده هاي زيادي به جزيره جاينت کازوي نيامده بودند و بعد از اين ماجرا بود که امکان سفر براي خيلي ها مهيا شد.
سال ها بعد، در سال 2007 آرلن فوستر عضو سازمان محيط زيست بودجه اي را براي نوسازي جزيره در نظر گرفت که چندي بعد کارش متوقف شد و نوسازي نيمه کاره ماند. چرا که مسؤولان دولتي گمان مي کردند که اگر اين شخص با بودجه شخصي خود آنجا را بسازد از آن به نفع خودش استفاده خواهد کرد. بنابراين خود دولت ساخت آن را به عهده گرفت و حتي دانشگاهي هم در نزديکي اين محل بنا کرد. طبق محاسبات انجام شده، کار نوسازي جزيره که همچنان نيمه کاره است در اوايل سال 2011 به اتمام مي رسد.
آثار باستاني و زندگي در جزيره
بعضي از آثار به جا مانده در جزيره مربوط به ميليون ها سال پيش است. يکي از اين آثار سنگي شبيه کفش است که مردم معتقدند کفش غول است. همچنين در ميان ستون هاي سنگي جزيره تعدادي تخته سنگ وجود دارند که کوتاه و به رنگ قرمز هستند و به چشم غول معروفند. از ديگر آثار جالب توجه جزيره مي توان به رد پاي چوپان، سنگ هاي لانه زنبوري، دروازه غول و کوهان شتر اشاره کرد.
اين جزيره شگفت انگيز، از حيات وحش متنوعي هم برخوردار است و پرنده هاي زيادي در آن زندگي مي کنند؛ پرنده هايي مثل مرغ دريايي، غاز، مرغابي و حتي نوعي پنگوئن که علاقه مندان زيادي را به اين منطقه مي کشاند.
منبع:همشهري سرنخ، شماره 62
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
0 نظرات:
ارسال یک نظر