1- جشن كاشت
از هرمزد تا سپندارمذ از مهر ماه برابر با 1 تا 5 مهر در گاهشماری ایرانی در روز های نخستین مهر ماه جشنی به نام «جشن کاشت» در برخی از شهرها و روستاهای ایران به ویژه در «مهاباد» آذربایجان غربی برگزار می شود.
بدین گونه که کیسه هایی از حبوبات و بذرهای مختلف را از شاخه های درخت کوچک خشکیده ای آویزان کرده و آن را آتش می زنند، کیسه ای را که زودتر از همه بسوزد، نمونه ی محصول کشت بیشتر قرار می دهند.
2- جشن تیرگان سوم:
تیر روز از مهرماه برابر با 13 مهر در گاهشماری ایرانی
یکی دیگر از جشنهای تیرگان است در گرامیداشت ستاره باران آور «تیشتر»(شباهنگ =شعرای یمانی )و در خوارزم باستان به نام «چیری روچ» یا« تیر روز»نامیده می شده است.
3- جشن سكوت
پانزدهم ماه تیشری عبری برابر با 15 مهرماه در گاهشماری ایرانی
پانزدهم ماه عبری تیشری، آغاز جشنی به نام «سوکوت» یا «عید سایبان ها» در بین یهودیان ایران است، واژه ی «سوکوت» جمع کلمهی عبری «سوکا» به معنی سایهبان است.
سوکا جشنی است که به مناسبت خروج بنی اسرائیل از مصر و به یاد الطاف خداوند به قوم بنی اسرائیل در صحرای سینا برگزار می شود.
سوکوت 5 روز بعد از «یوم کیپور» (روزهی بزرگ کلیمیان که 25 ساعت میباشد) شروع میشود و هفت روز ادامه دارد.
در این جشن با ساختن سایبان تا یک هفته آیین های دینی برگزار می شود.
برابر نظر بیشتر مفسران تورات، منظور از سایهبان (سوکا) در بیابان، ابرهای ویژهای بودند که به طور معجزهوار مردم را در بیابان از اطراف احاطه کرده و آنها را از هر گونه گزند و آسیب طبیعی محافظت میکردند.
بنابراین سکونت در سوکا، یادآوری معجزه خداوند در خارج ساختن عبرانیان از مصر و محافظت از آنها در مدت چهل سال اقامت در بیابان است.
یکی دیگر از فلسفههای ساختن سوکا، با توجه به وضعیت خاص سقف آن بیان میشود. سقف سوکا از جنس حصیر یا شاخ و برگ درختان است، به طوری که باران به آسانی داخل آن میشود. کسی که در سوکا ساکن است، از یک سو به وضعیت افرادی که سر پناه مناسبی برای خود ندارند، آگاه میشود و احساس همدردی بیشتری با مستمندان میکند و از سوی دیگر، به فرمان خداوند، خانه مستحکم و راحت خود را ترک کرده، در محلی که به ظاهر سقف محکمی ندارد، ساکن شده است. وی در این حالت، توکل و ایمان خود را به خداوند تقویت کرده، اعلام میکند که به فرمان خالقش حاضر است حتی مکان راحت خود را ترک کرده و به محل مورد نظر او - گرچه دارای امکانات کمتری است برود و امید خواهد داشت که خداوند او را در هر وضعیتی - مانند اجدادش در بیابان سینای - حفظ میکند.
نام دیگر سوکوت «حگ ها آسیف» به معنی جشن جمع آوری محصول است سوکوت در ایام جمع آوری محصول برگزار می شود.
جشن شاووعوت (اعطای تورات) اولین برداشت محصول است، حاصلی که در بهار کاشته شده است. سوکوت هم جشن جمع آوری محصول در پاییز است
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
0 نظرات:
ارسال یک نظر