کانون ایرانیان: عکس»قلعه موران در استان گلستان
کانون ایرانیان

۱۳۸۹ دی ۱۷, جمعه

عکس»قلعه موران در استان گلستان

http://kanooneiranian.blogspot.com/
http://kanooneiranian.blogspot.com/
قلعه میران یا قلعه موران یا قلعه ماران یا دژتاکی قله ای به ارتفاع 2430 متر است که در جنوب غرب شهر رامیان واقع شده است در بالای این قله زمینی مسطح به مساحت 3 کیلومتر مربع قرار دارد که در طول تاریخ پایتخت و مرکز برخی حکومت ها بوده است که از مهمترین آن ها می توان به پایتخت ییلاقی سلسله اشکانیان اشاره کرد . همچنین کتب فراوانی در خصوص تاریخ قلعه میران مطالبی نگاشته اند که در ذیل به برخی از انها اشاره می شود :
1- آبت در سال 1260 ه.ق درباره موران قلعه می نویسد : موران قلعه ، کوه بلندی است در طرف شرقی استرآباد و هشت فرسنگی آن . بالای آن قلعه خرابه ایست که زندانی و چاهی و اراضی کشت دارد . دسترسی به قلعه از راهی باریک است می گویند در موران قلعه محمد زمان خان - یکی از حکام محلی دوران فتحعلی شاه - تمام سران ایل قاجار را زندانی کرد و برادر خود - رحیم خان - را مامور ایشان نمود و اعلان استقلال داد . فتحعلی شاه سربازانی به فرماندهی حسین خان - پدر حکم امروزی ( 1260 ) استرآباد - به این قلعه فرستاد . ساکنان استرآباد او را اسیر کردند و به دست سربازان رحیم خان دادند .
2- رابینو درباره قلعه موران می نویسد : قلعه ماران در کوه ماران ( = ایلان ) از کوه های رامیان در میان چمنزاری واقع است . راه باریکی به آن منتهی می شود . در مقابل مهاجمان به آسانی قابل دفاع است .
3- نصیر الکتاب نقل می کند که محمد حسن خان جلیر خود را فرمانروی دشت گرگان نموده و اعلان استقلال داده بود . موقعی که حکومت مرکزی برای سرکوبی او لشکر فرستاد به قلعه ماران کوه پناه برد .
4- در تاریخ اشکانیان تالیف محمد حسن خان اعتماد السلطنه آمده است که سلاطین اشکانی شش ماه از سال را در تیسفون سر می کردند و شش ماه دیگر را در ییلاقات طبرستان و مازندران و شاه کوه و استرآباد بودند .
5- سیکس مدعی است که قلعه ماران . همان پایتخت دوم اشکانیان است که تیرداد ساخته و آن را دارا نامیده که همان داریون یونانیان است .
6- همچنین گریگوری ملگونوف در بیان ثروت کوهستان های استرآباد اشاره به کوه قلع ماران در شرق فندرسک دوازده فرسنگی فندرسک که حاوی قلع و مس است می کند .
7- سعیدی مولف کتاب رامیان و فندرسک درباره قلعه ماران ( = موران ) می نویسد . کوه قلعه ماران بلندترین کوه های بخش رامیان و گرگان است . سر کوه مسطح و مرتع گاو و گوسفند است و چشمه آبی بر سر کوه است که مورد استفاده دامداران است . گندم های ذخیره امیر خان سردار - برادر محمد زمانخان که در چاه هایی که در قله است همانند ذغال تا امروز باقی است .

از نظر پوشش گیاهی می توان منطقه را بسیار غنی دانست . درختان ازگیل وحشی - ولیک - ممرز - توسکا - انواع بلوط و گیاهان دارویی فراوان و از نظر پوشش جانوری از گرگ - خرس - روباه و شغال و پلنگ - گراز و خرگوش و در ارتفاعات بالاتر کل و بز نام برد .
کوهنوردان بسیاری از منطقه دیدن می کنند که در تابستان و بهار و پاییز از یک مسیر و در زمستان مسیر دیگری را انتخاب می کنند .

0 نظرات:

ارسال یک نظر