کانون ایرانیان: عکس»مسجد اعظم در استان قم
کانون ایرانیان

۱۳۸۹ دی ۲۵, شنبه

عکس»مسجد اعظم در استان قم

مسجد اعظم قم در کنار آستانه حضرت معصومه (س) و در سمت غرب آن قرار دارد . این مسجد به سعی و اهتمام حضرت آیت الله العظمی بروجردی ( ره ) توسط استاد " حسین بن محمد معمار" معروف به " لرزاده " بنا شد و کلنگ اول آن در روز یازدهم ذیقعده سال 1373 هـ . ق ( مصادف با روز میلاد حضرت علی بن موسی الرضا ) به دست توانای آن عالم ربانی زده شد . مرقد آیت الله بروجردی در همین مکان قرار دارد .
این مسجد که به دلیل عظمت و بزرگی ، مسجد اعظم نام گرفته از جمله مساجد سه ایوانی است . این مسجد عظیم مشتمل بر یک مقصوره وسیع ، گنبد مرتفع ، ایوان معظم ، دو گوشوار ، چهل ستون ، کتابخانه جامع و سایر بیوتات است . در بنای این مسجد تلفیقی از سبک قدیم با اسلوب ساختمانی جدید به کار رفته و مقصوره و گنبد و گلدسته ها به سبک باستانی و سبک کنونی ، ولی چهل ستون ها با نقشه روز بنا شده است . مقصوره این مسجد که از نظر وسعت و زینت در عالم اسلام کم نظیر و حتی بی نظیر است ، تمامی آراسته به کاشی کاری معرق بالای ازاره مرمری است . معمار مسجد برای استحکام گنبد ، استخوان بندی و اسکلت آن را با مفتول به پاداشت و در سربند مفاصل آن با اکسیژن جوشکاری به عمل آورد و سپس از هر طرف ، این اسکلت فلزی را با آجر پوشاند .
به این ترتیب طرفین آن از داخل و خارج ، جداری به قطر چهارده آجر ، هر طرف هفت ردیف با ملاتی که متشکل از سیمان، آهک و ماسه بود ، پوشیده شد . از این رو عمر این مسجد را تا هزار سال پیش بینی نموده اند . قاعده گنبد از خارج و داخل چهار ضلعی متساوی به دهانه 19 و ارتفاع 24 متر با تزیینات متنوع مرمری و کاشی کاری است که در چهار وشه آن نیم طاقی بالا آورده شده و صورت مربع را با نقشه یزدی سازی به شکل فلکه ای در آورده اند و نیز پاطاق پوشش عرقچینی آن را بالا برده اند .
در ضلع جنوبی این مقصوره محرابی مجلل و پنج ترکی وجود دارد که دهانه آن سه و ارتفاع آن پنج متر است . این محراب با ازاره مرمری و بدنه و جرز های کاشی کاری معرق تزیین شده است . پوشش مقرنس خوش قطاری در سه ردیف از کاشی های شفاف خوش رنگ و لعابی است که در سینه آن ترنجی نمودار و در میانه به خط ثلث طلایی کلمه مبارک " الله " خوانده می شود . گنبد و بقیه اجزای مسجد نیز مملو از هنر معماری و تزیینات فراوان است .
شبستانِ گنبددارِ مسجد که سراسر مزین به کاشی های معرق است ، در ضلع جنوبی صحن قرار دارد و از طریق مسیر های جانبی به دو شبستان ستون دار شرق وغرب مرتبط است . مجموعه مسجد اعظم از سمت شرق با مسجد بالاسر و صحن عتیق حرم حضرت معصومه (س) و از غرب به خیابان ساحلی رودخانه و از جنوب به خیابان موزه مرتبط است .
ichto.ir
http://kanooneiranian.blogspot.com/
http://kanooneiranian.blogspot.com/

0 نظرات:

ارسال یک نظر