کانون ایرانیان: غار یخ مراد در استان البرز
کانون ایرانیان

۱۳۸۹ بهمن ۲۳, شنبه

غار یخ مراد در استان البرز

http://kanooneiranian.blogspot.com/
http://kanooneiranian.blogspot.com/
راه دسترسی به غار : کرج جاده چالوس نرسیده به گچسر پس از عبور از روستای وله روستای کهنه ده غار یخ مراد

این غار از جمله غار های دیدنی و با ارزش است که مورد توجه علاقه مندان به شگفتی های طبیعت می باشند . در60 کیلومتری جاده چالوس پس از عبور از یک پل و دو راهی گچسر در قسمت غربی جاده راه فرعی شنی به طول پنج کیلومتر وجود دارد که به روستای کهنه ده و شپش به روستای آزاد بر متصل می شود روستای کهنه ده دارای سابقای دیرینه بوده و بر اثر سیل های متعدد بارها ویران گردیده و مجددا توسط ساکنین روستا از نو آباد شده است بدین جهت به کهنه ده شهرت یافته است . این روستا در سال 1380جمعیتی کمتر از 35 نفر را داشته است مردم ده به کار دامداری و تولیدات کشاورزی در حد مصرف خود و تولید سیب درختی و البالو و گیلاس و سیب زمینی می پردازند تنها دبستان ده نیز بعلت مهاجرت نسل جوان بسته می باشد ساکینن در حال حاضر تقریبا 20 الی 25 خانوار هستند که اکثر افراد مسن می باشند . لهجه مردم ده مازندرانی و مردمانی خون گرم می باشند . غار یخ مراد که یکی از جاذبه های گردشگری و دیدنی این روستا بشمار می رود و در دامنه شمالی دره ای عمیق و منتهی به روستای آزاد بر واقع شده که دهانه آن حدود 2508 متر از سطح دریا ارتفاع دارد . طول غار از ابتدا تا انتهای آن نزدیک به 250 متر می باشد . به گفته اهالی کهنه ده در گذشته بیماران با خوردن یخ غار که بطور دایمی و در حوض انتهای غار قرار دارد و در هیچ فصل از سال ذوب نمی شود بهبود یافته و به این دلیل غار یخ مراد شهرت یافته است .
مناسب ترین زمان برای دیدار از این غار در اسفند و فروردین ماه بخصوص در فصل بهار است زیرا در این فصل آب و هوای ناشی از بارندگی و ریزش قطرات در داخل غار تبدیل به قندیل های بسیار زیبا و دیدنی می شود و همچنین در محوطه ی بیرون ؛ چشم انداز منظره گیاهان معطر کوهستانی برای همه ی بازدیدکنندگان تماشایی و فرحبخش است . این غار متعلق به دوره ی دوم زمین شناسی ( مزو زوییک ) یا میان زیست می باشد که عمر آن 70 تا 230 میلیون سال می گذرد . معمای غار در اینجاست که دمای تاق با دمای کف غار ناهمسان می باشد . این غار دارای تونل ها و دهلیز ها و حفره ها و چاه های گوناگون است و بیشتر کف و دیواره و تاق از یخ پوشیده شده . این پدیده استثنایی و جالب باعث شده که اهالی منطقه برای این غار یک ویژگی ماوراء الطبیعه قائل شوند . این غار در زمان های گذشته برای اهالی منطقه یک مکان مقدس بوده و مردم بخصوص بانوان روستایی ، مراد خود را از این یخ ها طلب می کرده اند و علت نامگذاری این غار به « یخ مراد » ، همین خاصیت مراد دهندگی غار است ؛ بدون شک در این غار ، دنیای رمز و راز علمی وجود دارد غار یخ مراد در فصل بهار گیاهان معطر کوهستانی اطراف محوطه بیرون غار را می پوشاند که این منظره برای باز دیدکنندگان از غار بسیار دیدنی است .

وضع طبیعی غار :
غار دارای بادگیر و هواکشهای مخفی بی شماری است که هوای خارج با شدت از آنها داخل غار می شود و بدین سبب هوای آن فوق العاده سرد بوده ، و همین امر باعث می گردد که آب های موجود در غار به حال انجماد درآمده و تشکیل توده های بزرگ یخ و مخزن های وسیع یخی را که قشر بعضی از آنها به 5/1 متر می رسد ، بدهند . یخبندان غار از اسفنذ ماه آغاز و تقریبا تا اواسط بهار سال بعد ادامه دارد و سپس در طول تابستان و پاییز به علت خشکی هوا و عدم جریان آب ، یخ ها شروع به ذوب شدن کرده و رو به کاهش می رود . غار یخ مراد یکی از پر پیچ و خم ترین غارهایی است که نظیر آن به ندرت دیده شده و از این رو بازدید تمام نقاط آن مستلزم وقت کافی ، حوصله و دقت فراوان و در دست داشتن کروکی دقیق و کامل است . این غار از حیث تزیینات آهکی قابل ملاحظه نیست و جز در چند بخش کوچک چیزی به چشم نمی خورد . ولی روی هم رفته استالاکتیت های اسفنجی الوان طبقه زیرزمینی و نیز چند قسمت دیگر آن جالب است . نکته قابل توجه اینکه غار یخ مراد در بخشی چهار طبقه بوده و در یک امتداد عمودی به عمق 30 متر ، به طور مطبق بر روی هم قرار گرفته است و جزو معدود غارهای مطبق ایران است .
غار یخ مراد ، واقع در قریه کهنه ده در جاده چالوس ، ازجمله غار های بزرگ و در نوع خود بسیار با ارزش است . لازم به یاد آوری است کسانی که برای بازدید ازغار به این منطقه می آیند جا دارد از آبادی وله و چشمه معروف آن دیدن کنند و آبی نیز بیاشامند .

picrooz.blogtak.com
ketabeavval.ir

0 نظرات:

ارسال یک نظر