۱۳۸۹ اسفند ۵, پنجشنبه
موزه عکسخانه در استان تهران
موزه عکسخانه شهر وابسته به سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران اولین موزه تخصصی کاربردی در ایران و خاورمیانه می باشد که در اردیبهشت ماه 1374 در فضائی با مساحت 250 متر مربع تاسیس گردید . موزه شامل بخش های مختلفی است که به اقتضای شرایط فضائی موجود برای فعالیت های عکسخانه در نظر گرفته شده است .
از جمله اهداف عکسخانه گردآوری و عرضه کتاب های منتشره در حوزه عکاسی است و در حال حاضر با تهیه عنوان های جدید کتاب های فارسی و لاتین عضو جدید نیزمیپذیرد لابراتوار چاپ عکس و ظهور فیلم همه روزه با هماهنگی قبلی از ساعت 9:30 تا 15:30 در اختیار دانشجویان و علاقمندان قرار می گیرد .
شامل بخش نمایشگاهی ، دوربین ها ، وسائل و ابزار قدیمی عکاسی است که قدمت برخی از این وسائل به بیش از صد سال می رسد و به طور دائم در معرض دید دوستداران عکاسی قرار دارد .
عکسخانه در راستای اهداف خود اقدام به گردآوری و برپایی نمایشگاه هایی از عکس های قدیمی و معاصرمی نماید . عکس های قدیمی برای شناساندن گوشه هایی ازتاریخ تصویری ایران و نمایشگاه عکس های معاصر نیز جهت معرفی عکاسان پیشکسوت و جدید برگزار می گردد .
شاید هنوز عکاسانی که سرشان را زیر پارچه ای که روی دوربین قرار داشت پنهان می کردند مشغول به کار باشند ، همچنین نمونه های سالم از دوربین های دستی کداک و آکفا که تنها در آفتاب عکس می گرفت احتمالاٌ هنوز در جاهایی در گوشه انبار اشیای متروک خاک می خورد . اما دیگر فیلمی برای آنها ساخته نمی شود که بتوان کرد و خاکشان را پاک کرد و به کارشان انداخت . در عکسخانه شهر ، نخستین موزه دائمی از این نوع در ایران ، جعبه های عظیم و سه پایه دار عکاسان حرفه ای نسل های پیش و هزاران وسیله دیگر به تماشا گذاشته شده است .
هر چند در طبقه بندی موزه ای تخصصی بودن موزه مطرح می باشد لیکن از ابعاد تاریخی ، علمی ، هنری ، مردم شناسی ، کاربردی و ارزشی قابل بررسی می باشد . جالب است بدانیم که اولین موزه در ایران در کاخ گلستان شکل گرفت ، ناصرالدین شاه که از اخبار کشورهای بیگانه با اطلاع می شد با مشاهده تصاویری از موزه های دنیا ، تالار سلام کاخ گلستان را محلی برای جمع آوری اموال و اشیا دربار کرد و به زودی در سال 1290 ه .ق تصمیم گرفت موزه ای همانند موزه های دنیا ایجاد کند ، برای این منظور بناهای قدیمی شمال کاخ گلستان را تخریب کرده ، اطاق موزه و ملحقات آن را به جای آن ساختند . این موزه شامل اموال و اشیایی بود که طی دوران حکومت قاجار در ایران جمع آوری شده بود و پس از این بود که موزه های رسمی در ایران شکل گرفت که پرداختن به آنها خارج از این مطلب است ، در واقع این مقدمه کوتاه به ما خاطر نشان می کند که قدمت تشکیل موزه در ایران و قدمت عکاسی در ایران هر دو به زمان قاجار بازمی گردد و همانطور که اولین موزه در کاخ گلستان شکل گرفته ، اولین عکاسخانه هم در کاخ گلستان بوده با نام عکاسخانه مبارکه همایونی و حال پس از گذشت این همه زمان درمی یابیم که عکاسی نیز آنقدر تاریخ پرسرگذشتی داشته که خود به تنهایی اساس شکل گیری یک موزه را بوجود آورده است یعنی موزه تخصصی – تاریخی عکاسی با عنوان " موزه عکسخانه شهر " . عکسخانه عنوانی است قدیمی برای عکاسی های قدیم ، به همین دلیل نام موزه عکاسی ایران با توجه به پیشینه آن انتخاب شده است یعنی " موزه عکسخانه شهر " که وابسته به سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران است و یکی از موزه های تخصصی کاربردی در ایران می باشد . عملیات ساخت این موزه از سال 1373 آغاز و در 28 اردیبهشت 1374 همزمان با روز جهانی موزه در فضایی با مساحت 250 متر مربع افتتاح گردید . از آنجا که موزه عکسخانه شهر در برابر گردآوری ، حفاظت و پژوهش و ارائه و نمایش میراث عکس و عکاسی در ایران مسئول است ، رسالتش این توانمندی را می دهد که مکانی ممتاز برای موضوع تخصصی عکاسی باشد . موزه با موضوع میراث عکاسی ایران اعم از عکس ، شیشه ، نگاتیو و دوربین ها و سایر ابزار و ادوات عکاسی و چاپ آن می باشد که دارای رویکردی پژوهشی ، فرهنگی ، آموزشی و اطلاع رسانی است . هر چند لازم به ذکر است که به دلایل آشکار حفاظت و نگهداری ، موزه نمی تواند مجموعه عکس ها و سایر اشیا را جهت بررسی و تحقیق به امانت دهد ، با وجود این راه برای محققان هرگز بسته نیست ، به طور مثال در بخش انتشارات خود سعی بر این داریم که با چاپ عکس ها و معرفی دوربین ها و .... راه را برای پژوهشگران بازکرده و همکاران موزه نیز همواره پاسخگوی نیاز پژوهشی عزیزان خواهند بود . موزه عکسخانه شهر در صدد ایجاد زمینه برای گسترش مخاطبان و امکان برنامه ریزی موثر برای تبلیغات ، گردشگری و برطرف کردن نقاط ضعف ، توسعه و بهبود امور موزه ای خود می باشد
آدرس : میدان هفت تیر خیابان بهار شیراز میدان بهار شیراز
allmuseums.com
tehraan.persianblog.ir
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
0 نظرات:
ارسال یک نظر