۱۳۸۹ بهمن ۲۱, پنجشنبه
پارک ملی کلاه قاضی در استان اصفهان
پارک کلاه قاضی در 36 کیلومتری از شهر اصفهان و در عرض های بین 45/51 الی 15/52 طول شرقی و 32 الی 30/32 عرض شمالی واقع شده است و جاده آسفالته اصفهان - شیراز از کناره شمالی و غربی آن می گذرد . نام این منطقه از روی کوه های موجود گرفته شده است .
پارک ملی کلاه قاضی با مساحتی بالغ بر 47040 هکتار است . اولین بار در سال 1346 بعنوان منطقه حفاظت شده و درحال حاضر طی مصوبه شماره 144 مورخ 6/7/74 شورای عالی حفاظت محیط زیست با عنوان پارک ملی تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفته است .
موقعیت جغرافیائی :
پارک ملی کلاه قاضی با 3592670 تا 3570155 عرض جغرافیائی و 607075 تا 566907 طول جغرافیائی در جنوب شرقی شهر اصفهان واقع گردیده است .
در این منطقه رشته کوه هایی به موازات هم وجود دارند که جهت آنها شمال غربی به جنوب شرقی است . این پارک شامل رشته کوه شیدان در رشته کوه کلاه قاضی می باشد که این کوه نام خود را از دو ارتفاع سنگی گرفته که هر دو از دو طرف با شیب های تند که به دشت ختم می شود و به صورت دو برج سنگی برافراشته اند .
ویژگی های منطقه :
پارک ملی کلاه قاضی از دو رشته کوه موازی و دشت نسبتا وسیع بین این دو رشته کوه تشکیل و از ویژگی های این منطقه می توان از دره های صخره ای عمیق نام برد .
منطقه کلاه قاضی به موجب شرایط خاص از دیرباز زیستگاه وحوش بوده و دارای قدمت تاریخی زیادی است . چنانکه در تاریخ آمده است از زمان شاه عباس صفوی و بعد از آن به خصوص در دوره قاجاریه این کوه ها از شکارگاه های مخصوص این سلاطین محسوب می شده است . در اواخر قرن نوزدهم ظل السلطان پسر ارشد ناصرالدین شاه که سال های متمادی حاکم اصفهان بوده در کتاب خود از کلاه قاضی و شاهکوه به عنوان شکارگاه های غنی و زیبا یاد کرده است . وجود اکوسیستم خوب و زیستگاه های قابل توجه باعث گردید که در سال 1346 شورای عالی شکاربانی و نظارت بر صید طی مصوبه ای ارتفاعات کلاه قاضی را به نام منطفه حفاظت شده کلاه قاضی قرق اعلام نمود . همچنین به دلیل داشتن گونه های گیاهی و جانوری مهم و زیادی که در این منطقه موجود است این پارک را به یک منطقه منحصر به فرد تبدیل کرده است .
این منطقه به دلیل دارا بودن تنوع بوم شناختی ، حفاظت از تنوع زیستی ، حفاظت از منابع ژنتیکی و بقای تعادل طبیعی همچنین کاهش ناهنجاری های حاصل از فعالیت صنایع و عوارض جمعیتی ، برخورداری از چشم انداز های زیبای نواحی کوهستانی و تپه ماهوری ، وجود انواع گیاهان و گونه های متعدد حیات وحش جانوری و استفاده های علمی ، پژوهشی ، اقتصادی و گردشگری دارای ارزش وجودی پارک ملی بوده است .
زیستگاه جانوری
پارک ملی کلاه قاضی زیستگاه گونه های مختلفی از پستانداران ، پرندگان و خزندگان می باشد که برخی از آنها بسیار با ارزش می باشند و تعدادی نیز در معرض خطر انقراض بوده و تحت حفاظت و حمایت شدید می باشند .
از جمله پستانداران موجود در این پارک می توان به موارد ذیل اشاره کرد :
کل و بز وحشی قوچ و میش وحشی ، آهو ، پلنگ ، گرگ ، روباه معمولی ، کفتار ، شغال ، خرگوش ، تشی ، دوپا ، جرد و انواع موش .
بیش از 40 گونه پرنده در این پارک شناسایی شده که برخی از آنها بومی و برخی مهاجر بهاره و تابستانه یا مهاجر زمستانه می باشند و تعدادی نیز عبوری دیده می شوند . از مهمترین گونه های پرندگان می توان به عقاب طلایی ، شاهین ، سارگپه ، کبک ، تیهو ، پرستو ، چکچک ، کمرکلی ، کبوتر چاهی ، باقرقره و گنجشک سانان اشاره کرد .
از گونه های خزندگان می توان لاک پشت مهمیزدار ، بزمجه بیابانی ، انواع آگاما ، مار و افعی را نام برد .
پوشش گیاهی
پارک ملی کلاه قاضی که یک منطقه صخره ای می باشد ، علاوه بر پوشش گیاهی علفی ، گونه های درخت و درختچه دارد که این گونه ها در نقاط مختلف دره ها و کوهپایه ها می رویند و از نظر طراوت و سرسبزی جلوه خاصی به منطقه داده اند . انواع مختلفی از گیاهان بوته ای از جمله درمنه ، کل جالیز ، گل گندم ، شقایق وحشی ، آویشن ، لاله وحشی ، اسپند ، خارشتر و درختان و درختچه ها مانند تنگرس ، بادام کوهی ، انجیر و بنه در این پارک می رویند . همچنین تعدادی از گیاهان دارویی از جمله چوبک ، قدومه ، همیشه بهار ، ریواس ، خاکشیر ، گل گاوزبان ، شنگ ، کاسنی سمی و … در این پارک می رویند .
عوامل تهدید کننده منطقه :
از مهمترین عوامل تهدید کننده می توان از صنایع متعدد در اطراف منطقه به عنوان عوامل آلاینده ، بهره برداری از معادن ، تغییر کاربری اراضی به منظور کشاورزی ، صنعت و شهرسازی نامبرد .
mohit-zist.com ، wikipedia.org
اشتراک در:
نظرات پیام (Atom)
0 نظرات:
ارسال یک نظر