کانون ایرانیان: مناره باقوشخانه در استان اصفهان
کانون ایرانیان

۱۳۸۹ بهمن ۲۱, پنجشنبه

مناره باقوشخانه در استان اصفهان

کلمه مناره مصدر میمى است از فعل نار ثلاثى مجرد و منامه و معنى اسم مکان می دهد یعنى جاى روشن.
مناره در قدیم الایام بین دو مرز می ساختند و در آن چیزى نورانى قرار می دادند تا مرز وابسته را نشان دهد و کم بکم در میان راه هاى عمومى نیز این گونه مناره ‏ها را بنا می کردند تا مسافران و کاروانان بتوانند مسیر و مقصد خود را بشناسند.
اول مناره ‏اى که گفته ‏اند بنا گردید مناره اسکندریه بود که ارتفاع آن دویست و سى ذراع بوده است.
این گونه مناره ‏هاى بعد از اسلام و در ممالک اسلامى براى گفتن اذان بنا گردید و از ای نرو در بیشتر جاهائى که بعد از اسلام احداث گردیده مناره ‏هاى پیوسته به مساجد و یا عماراتى است که جنبه مذهبى و تقدیس دارد.
بیشتر مساجدی که در قرون اولیه اسلام ساخته شده مناره هم داشته است:
مانند مسجد جورجیر اصفهان که نوشته‏ اند مناره آن بیش از یکصد ذراع بوده یا مسجد شهرستان که اینک اثرى از مسجد و مناره آن دیده نمی شود.

مناره باقوشخانه‎‎‎ در شمال‎ غربی‎ محله جویباره اصفهان‎ در کنار باغ باقوشخانه‎ قرار دارد . کارشناسان با توجه به تزئینات و شیوه معماری زمان بنیاد آن را سده هشتم هجری و یادگار دوره ایلخانی می‌ دانند .
این مناره یکی از دو مناره‌ای بوده که در دو سوی مسجدی به نام مسجد بابا سوخته یا مصلی قرار داشته که جفت آن از میان رفته ‌است .
دلیل معروفیت این مناره به باقوشخانه یا باغ قوشخانه مجاورت آن با باغ سلطنتی است که در آن پرندگان شکاری پادشاهان نگهداری می ‌شده .

ویژگی‌های بنا
‪۳۸ این سازه متر ارتفاع دارد و پلکان آن معمولی است . تزیینات آن پنج بار تکرار مارپیچ واژه الله اکبر به خط کوفی بنایی فیروزه ‌ای بر زمینه آجری همراه‎‎ با نقش های اسلیمی‎‎ ختایی تزئین‎ شده ‌است و از حیث تزئینات و ویژگی‌ های هندسی اثری کم نظیر به شمار می ‌رود .

مرمت بنا
در سال ۱۳۸۵ سازمان‎ میراث فرهنگی‎ و گردشگری و صنایع دستی‎ برای‎‎ استحکام‎ بخشی سازه‎ - مقرنس‌ کاری - مرمت‎ گنبد مناره – پنجره ها و کاشی‌ کاری‎ تمام‎ سطح‎ مناره و راه ‌پله ‎‎‎ها اقدام کرده ‌است .

از کتیبه زیر مقرنس هاى بالاى مناره که به خط ثلث سفید معرق بر زمینه کاشى لاجوردى رنگ است فقطه جمله ( و من دخله ) باقى مانده که در وقایع قسمتى از آیه:
ان اول بیت وضع للناس الذى ببکة مبارکا و هدى اللعاغلمین فیه آیات بینات مقام ابرایهم و من دخله کان آمنا مى ‏باشد.
به نظر نگارنده این آیه دلالت دارد که محل مزبور مشتمل بر مسجدى بوده و در اثر مروز زمان از میان رفته است.
در داخل مرنس هاى مناره ‏ها هر سوسن یا طاس شامل یک کلمه است و کلمات موجود به خط ثلث سفید معرق بر زمینه کاش لاجوردى چنین است:
« محمد » « على » « و فاطمه » « والحسن » « والحسین »
پوشش تزییناتى مناره ‏ها مزبور به خط بنائى فیروزه ‏اى بر زمینه شطرنجى آجرى در هفت ردیف به شرح زیر است:
ردیف اول کلمه ( الله ) ، ردیف دوم تکرار کلمه « اکبر » ، ردیف سوم تکرار کلمه ( الله ) ، ردیف چهارم تکرار کلمه « محمد » ، ردیف پنجم تکرار کلمه « و على » ، ردیف ششم تکرار کلمه « و حسن »، ردیف هفتم تکرار کلمه « و حسین » این مناره زیر شماره 272 به ثبت تاریخى رسیده است .

نشانی : میدان طوقچی ، خیابان زینبیه جنوبی

0 نظرات:

ارسال یک نظر